Рідні брати Пилип і Вадим Гришини заснували бренд snEco у Харкові. Ідея створити корисний, смачний і поживний перекус із сиру з’явилася ще у 2015 році. Чоловіки прагнули відшукати технологію, яка перетворить улюблений продукт – сир на снек 21 століття, дозволить зберігати сир тривалий термін без особливих умов. І у них це вийшло!
Натхненням і науковою базою майбутніх супер-снеків лягла технологія, яку в 1970-х роках винайшли NASA Planetary Missions Program для забезпечення космонавтів корисною їжею: щоб продукти важили якнайменше, їх дегідратовували, тобто забирали всю вологу, але при цьому не в класичний спосіб нагріву (так всі корисні речовини зникають), а в ультра-технологічний мікрохвильовий вакуумний спосіб. На пошуки, експерименти та доопрацювання технології Пилипу та Вадиму знадобилося майже два роки та тисячі кілограмів сиру. Завдяки натхненню від NASA та їх їжі для астронавтів, було винайдено, доопрацьовано і запатентовано власну унікальну технологію. Завдяки цьому технологічному прориву їм вдалося висушити сир і при цьому зберегти його поживні речовини. Так, у 2016 році в Україні з’явився новий продукт під назвою snEco.
Philip and Vadym
The Grishin Brothers
Свій спосіб виготовлення корисного сучасного здорового перекусу компанія одразу запатентувала. Нині тільки snEco можуть висушувати сир за цією технологією не лише в Україні, а й за її межами. Аналоги та копії, авжеж, не могли не почати зʼявлятися – зважаючи на успіх. Але всі вони відстають від snEco на декілька років – хтось смажить сир, щоб висушити, хтось запікає у духовці. Більшість додає смако-ароматичні додатки, бо смак самого їх продукту не є прийнятним. Також snEco єдині змогли створити снеки без додавання сторонніх інгредієнтів – консервантів, підсилювачів смаку і т.п. Завдяки цьому у 2018 році підприємство отримало європейський сертифікат ЕКОвиробництва і відтоді має право називати свої сирні кульки першим ЕКОснеком в Україні!
Асортимент snEco зараз — це 20+ різних видів сирів та міксів. Придбати їх можна через офіційний вебсайт компанії або у великих мережах супермаркетів, АЗС та магазинах по всій країні. А ще у кінотеатрах і фітнес-клубах, адже це неймовірно цікавий і здоровий продукт з високим вмістом білка!
Як війна змінила все?
До 24 лютого 2022 року підприємство виробляло близько трьох тонн продукції щомісяця. Брати розробляли і реалізовували великі плани на розширення виробництва та мріяли про експорт до Європи – на початку березня мав бути відкритий новий виробничий цех, але один день змінив усе.
Повномасштабне вторгнення Пилип і Вадим зустріли у Харкові. У перші ж дні було вирішено вивозити родини з міста, бо військові дії точилися вже дуже близько. Доступу до виробництва та офісу snEco не було. Через бойові дії була втрачена як готова продукція, що зберігалася на підприємстві, так і сировина — декілька тонн високоякісного сиру. Саме підприємство теж постраждало, але у квітні 2022 року братам все ж вдалося вивезти вцілілу техніку, документи та обладнання. Будинки родин, виробниче приміщення, склади були майже повністю знищені.
Брати Гришини довго вибирали регіон, в який можна було б релокувати виробництво і компанію. Врешті-решт зупинилися на місті Мукачево у Закарпатській області. Близько двох місяців забрали пошуки відповідного приміщення. Вісім вантажівок перевозили вціліле обладнання та матеріали компанії з Харкова. Наступним етапом був ремонт — усе літо тривали інженерні роботи по переобладнанню приміщення за потребами харчового виробництва.
«Ще на початку війни, 27 лютого 2022 року, усі гроші, які були на балансах підприємства, ми перевели на допомогу ЗСУ і фонду «Повернись живим». Це близько 500 000 грн. Влітку ми залишились майже без обігових коштів. Залучали кредити, гранти. Завдяки цьому змогли запуститися і знову почати виробництво», — розповідає Пилип.
У релокації та побудові нового виробництва snEco були залучені на різних етапах програми EU4Business, GIZ, International Organization for Migration (IOM), ЄБРР, Офісу з розвитку ескорту та інші. Це стало тією підтримкою, яка була так потрібна компанії.
Продовжувати, незважаючи ні на що
До початку великої війни компанія snEco мала 35 співробітників, які роз’їхалися по різних регіонах після 24 лютого 2022 року. Коли підприємство отримало нову домівку, Вадим і Пилип запропонували працівникам повернутися на роботу. Переїхати до Мукачева погодилися троє. Зараз у підприємстві працюють уже 20+ робітників, більшість з яких — внутрішньо переміщені особи (ВПО), які так само були вимушені залишити свої домівки і переїхати у більш безпечне місце. Паралельно брати шукали фінансові інструменти і залучали гранти та кредити.
Ми одразу розуміли, що треба шукати будь-які можливості, оскільки без цього відбудова компанії була неможливою. І гранти дійсно допомогли нам розпочати діяльність. Це були перші гранти у житті, який ми отримали. Коли надходили звістки про перемогу — це було дуже емоційно, ми неймовірно раділи. Це був знак, що наш продукт має потенціал і велике майбутнє! Усі, хто у нас вже тоді працював, пишалися тим, що ми вигравали. І ми досі пишаємося!
Пилип
Запустити підприємство вдалося у серпні 2022 року. Завдяки грантовим та кредитним коштам була закуплена сировина — тисячі кілограмів свіжого сиру, з якого згодом виготовили перші партії сиру сушеного. Також грантове фінансування дозволило сплатити перші транші за оренду приміщення, податки і зарплату працівникам, а в подальшому побудувати сонячну електростанцію, додаткове обладнання і вийти на міжнародні ринки!
Вироблено на сонячній енергії!
сталий розвиток2022-2024
У ці роки snEco активно працюють не тільки над розвитком продукту на Українському ринку, а й роблять перші кроки у експорті продукції до Європи і інших країн світу. Цей процес брати Гришини розпочали ще у Харкові, але після релокації, перебуваючи всього за 100 км від кордону з ЄС, налагодити експорт стало ще більш логічним рішенням. На початку війни компанія навіть мала кілька пропозицій для релокації у Європу, але засновники вирішили працювати далі в Україні.
Восени 2023 snEco вже уклали контракти на експорт продукції snEco до Чехії, Словаччини і Польщі.
На протязі 2024 відбувається участь у декількох найбільших міжнародних виставках, перші перемоги і досягнення на міжнародній арені.
2025+ стрімке зростання.
міжнародне визнання
До початку великої війни компанія snEco мала 35 співробітників, які роз’їхалися по різних регіонах після 24 лютого 2022 року. Коли підприємство отримало нову домівку, Вадим і Пилип запропонували працівникам повернутися на роботу. Переїхати до Мукачева погодилися троє. Зараз у підприємстві працюють уже 20+ робітників, більшість з яких — внутрішньо переміщені особи (ВПО), які так само були вимушені залишити свої домівки і переїхати у більш безпечне місце. Паралельно брати шукали фінансові інструменти і залучали гранти та кредити.
Ми одразу розуміли, що треба шукати будь-які можливості, оскільки без цього відбудова компанії була неможливою. І гранти дійсно допомогли нам розпочати діяльність. Це були перші гранти у житті, який ми отримали. Коли надходили звістки про перемогу — це було дуже емоційно, ми неймовірно раділи. Це був знак, що наш продукт має потенціал і велике майбутнє! Усі, хто у нас вже тоді працював, пишалися тим, що ми вигравали. І ми досі пишаємося!
Пилип
Запустити підприємство вдалося у серпні 2022 року. Завдяки грантовим та кредитним коштам була закуплена сировина — тисячі кілограмів свіжого сиру, з якого згодом виготовили перші партії сиру сушеного. Також грантове фінансування дозволило сплатити перші транші за оренду приміщення, податки і зарплату працівникам.
Our papers
The products of TM "snEco" are certified according to international standards including FSSC 22000, НАССР, ISO 22000 та еко-сертифiкатом ISO 14024 produced under rules of TCU 10.5-40271201-001:2016 an ECO-standards of СОУ ОЕМ 08.002.35.069:2012. It proudly holds the official status of "FIRST CERTIFIED ECO-SNACK"
Patented technology - №139035
We want to cooperate!
Ми завжди відкриті до співпраці, наша команда прагне будувати чесні і взаємовигідні відносини з професійними людьми та компаніями, яким цікавий наш продукт і здорове харчування!
Among our partners are the best companies
from Ukraine, Slovak Republic and EU!

































